Wintertips voor huidverzorging

Op een koude gure winterdag als deze kan ik het niet laten om weer aan de parabel van de krekel en de mier te denken. De mier die een zomer lang zorgvuldig alles heeft voorbereid om de winter te doorstaan terwijl de krekel een heel opportuun seizoen heeft verkwanseld aan puur vermaak omdat eten er in overvloed aanwezig was.

Wie denkt in de winter aan huidverzorging terwijl we volledig ingeduffeld zijn in mutsen en sjaals met de koude wind op ons gezicht? Maar de winter is feitelijk hoog seizoen op gebied van huidverzorging. Willen we optimaal voorbereid zijn voor een stralende zomer dan is het ons geraden om tijdig aan de huidverzorging te beginnen …. En dat is nu!

Ver van de schadelijke zonnestralen kunnen we in alle rust onze pigmentvlekken en couperose aanpakken. Op een blekere winterhuid heeft de laser immers een beter effect en kunnen meer onvolmaaktheden dieper verwijderd worden. Ook het herstel van de huid tijdens de zonarme winter, is ideaal voor een optimaal resultaat. Een sessie of 3 en onze kleur is weer egaal en gespannen. Ook behandelingen met peelings ZIJN bij voorkeur aan te raden in de winter. De oude huidlaag maakt dan plaats voor een nieuwe frissere huid en tegen het ogenblik dat de eerste zonnestralen weer doorbreken kunnen we voorzichtig een mooi , egaal gebronsd tintje koesteren.

De winterkoude zorgt er voor dat de vetten in en tussen de huidcellen bevriezen en ons het gevoel geven van een schrale prikkelende, trekkerige huid. Een primaire reflex is uiteraard ons in te vetten met “vaselineachtige” vette zalven zoals de Eskimo’s het ons voordoen. Maar wie meer zorg wil dragen voor zijn huid weet beter. Vettere zalven verstoppen de poriën en zorgen op termijn voor een huid die aan vette zalven “verslaafd” wordt en soms zelfs voor puistjes.

Wie een winter lang deze reflex durft te doorbreken zal er een gezonde stralende huid aan overhouden in de lente. Zacht scrubben om de dode cellen te verwijderen en verschillende dunne lagen van een minder vette crème achter elkaar aanbrengen totdat de schraalheid verdwenen is, is de beste tactiek. De huid blijft soepel en toch blinkt het gelaat niet onder de vette zalven.

Geduld en tijd zijn de boodschap en daarvoor krijgen we de lange winter. Van de klassieke winterslaap wordt een deel afgehouden voor nuttig winterwerk. Als we de mier in ons een plaats gunnen is deze winter een zegen. Bij het krieken van de lente zingen we weer als krekels het lof van een gave huid.

RelatedPost

Over de auteur…

Dr. MED. I. van Riet, geneesheerspecialist

Dr. Ingrid van Riet is een dermatologe met een bijzondere interesse in de huidverjonging. Ze heeft oog voor detail en heeft de nodige bagage om u de juiste aanpak aan te raden. Ze is een empathische en rustige persoonlijkheid. Door haar inleving in de behoefte van haar patiënten levert ze uitstekende resultaten, afgestemd op de persoon die voor haar zit. Wanneer ze in 1993 afstudeerde als dermatologe aan de Universiteit van Antwerpen, gaat ze een samenwerking aan met Dr. Ilan Karavani. Dit is de start van een mooie samenwerking. Samen met Dr. Karavani en Dr. Lintermans bouwde ze de Carpe Clinic verder uit tot een huidverzorgingscentrum, ondertussen de referentie op vlak van huidverjonging in Antwerpen en ver daarbuiten. In de loop der jaren heeft Dr. van Riet zich weten perfectioneren in niet-invasieve technieken om huidveroudering tegen te gaan. Zij volgt hiervoor, op regelmatige basis, diverse internationale opleidingen en cursussen. Zo is zij steeds mee met de nieuwste technieken en ingrepen:

  • de ontspanning van rimpelvormende spieren
  • het volumeverlies corrigeren; door toepassing van volumes of door eigen vetweefsel
  • het inschakelen van laser
  • het combineren met peelings

Deze technieken hebben slechts één doel voor ogen…  de kwaliteit van uw huid verbeteren en huidverjonging stimuleren. Hierbij hecht Dr. van Riet vooral veel belang aan de wensen van de patiënt en het natuurlijk overkomen van uw look.  

Deel dit artikel met je vrienden!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Gerelateerde artikelen

Geinteresseerd?

Heeft u vragen omtrent dit artikel? Bent u benieuwd of een bepaalde behandeling ook voor u in aanmerking komt? Heeft u een huidprobleem, maar u weet niet wat de oplossing is? Aarzel dan niet, en neem via onderstaand formulier contact met ons op, zodat wij u vrijblijvend kunnen verder helpen.