Vijf dingen die je nog niet wist over je huid

We smeren dagelijks crèmes en serums, we reinigen en hydrateren.

Maar weten we eigenlijk wel hoe onze huid werkt ? En wat die crèmes nu precies doen?

Cosmetisch arts Ilan Karavani van de Antwerpse schoonheidskliniek Carpe schreef er een naslagwerk over.
In 'Uw Huid' verklaart hij het mechanisme achter de huid en de cosmetica waarmee je haar verzorgt. Wetenschappelijk en diepgaand, maar in mensentaal.

Je moet ze hydrateren, maar wat is dat eigenlijk?
Karavani: 'Wat we kortweg 'hydrateren' noemen heeft amper iets met het toevoegen van water te maken. We brengen geen vocht in de huid, maar zorgen ervoor dat het vocht uit de diepte op trage en gepaste wijze verdampt. We bezitten immers genoeg water in de diepte. Meer nog, wij bestaan uit water! Onze taak is het correct beheren van die reserves.'

Ze onthoudt zonneschade
Karavani: 'De belangrijkste invloeden van de zon op de huid zijn zonnevlekken, verdikking van de hoornlaag, een onregelmatige textuur en een stugge of lederachtige huid. Er bestaat geen echt goede remedie tegen zonneveroudering behalve preventie. Hoewel uitwendige tekenen op de huid bijgewerkt kunnen worden, blijven de kernen van de huidcellen deze beschadiging door de zon in hun DNA opslaan. Jonge huidjes moeten daarom ook het met veel zorg beschermd worden tegen uv-stralen: baby's die in de tropen geboren zijn, maar daarna naar het noorden (bijv. België)
verhuisden, vertonen alle tekenen van veroudering, ook al hebben ze al 45 jaar of meer geen tropische zon meer gezien. Vergeet niet: de rekening wordt met dertig jaar vertraging gepresenteerd.'

Vijf weetjes uit zijn boek:

  • Het is je grootste orgaan
  • Ze verliest een halve liter vocht per dag
  • Je moet ze hydrateren
  • Ze onthoudt zonneschade
  • Ze blijft jong door sport

RelatedPost

Over de auteur…

Dr. MED. I. van Riet, geneesheerspecialist

Dr. Ingrid van Riet is een dermatologe met een bijzondere interesse in de huidverjonging. Ze heeft oog voor detail en heeft de nodige bagage om u de juiste aanpak aan te raden. Ze is een empathische en rustige persoonlijkheid. Door haar inleving in de behoefte van haar patiënten levert ze uitstekende resultaten, afgestemd op de persoon die voor haar zit. Wanneer ze in 1993 afstudeerde als dermatologe aan de Universiteit van Antwerpen, gaat ze een samenwerking aan met Dr. Ilan Karavani. Dit is de start van een mooie samenwerking. Samen met Dr. Karavani en Dr. Lintermans bouwde ze de Carpe Clinic verder uit tot een huidverzorgingscentrum, ondertussen de referentie op vlak van huidverjonging in Antwerpen en ver daarbuiten. In de loop der jaren heeft Dr. van Riet zich weten perfectioneren in niet-invasieve technieken om huidveroudering tegen te gaan. Zij volgt hiervoor, op regelmatige basis, diverse internationale opleidingen en cursussen. Zo is zij steeds mee met de nieuwste technieken en ingrepen:

  • de ontspanning van rimpelvormende spieren
  • het volumeverlies corrigeren; door toepassing van volumes of door eigen vetweefsel
  • het inschakelen van laser
  • het combineren met peelings

Deze technieken hebben slechts één doel voor ogen…  de kwaliteit van uw huid verbeteren en huidverjonging stimuleren. Hierbij hecht Dr. van Riet vooral veel belang aan de wensen van de patiënt en het natuurlijk overkomen van uw look.  

Deel dit artikel met je vrienden!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Gerelateerde artikelen

Geinteresseerd?

Heeft u vragen omtrent dit artikel? Bent u benieuwd of een bepaalde behandeling ook voor u in aanmerking komt? Heeft u een huidprobleem, maar u weet niet wat de oplossing is? Aarzel dan niet, en neem via onderstaand formulier contact met ons op, zodat wij u vrijblijvend kunnen verder helpen.