Dit doet de zon met je huid

2 Vitaya lezeressen werden getest op zonneschade met een verrassend resultaat.
Dr. Ilan Karavani, dermatoloog bij Carpe kliniek meet de schade op en geef zijn expert advies.

 

 

TEST 1: de zonneschade
« Pigmentvlekjes zijn de eerste zichtbare tekenen van zonneschade », vertelt Ilan Karavani.
« Huidtypes met veel pigment krijgen er sneller last van. Een foto met speciale belichting maakt de vlekjes zichtbaar. »

TEST 2: (voorlopers van) huidkanker
Aan de huidstructuur en pigmentvlekjes kan dokter Karavani zien of er voorlopers van mogelijke huidkanker aanwezig zijn. « Precancerosen zijn vlekjes in de huid waar de zon zoveel schade
heeft aangericht dat de celdeling niet meer normaal gebeurt. Als je je niet beschermt tegen de zon, zouden deze vlekjes zich kunnen ontwikkelen tot basocellulaire en spinocellulaire tumoren.
Deze vorm van huidkanker wordt enkel door de zon veroorzaakt en ontstaat uit opperhuidcellen (keratinocyten). Melanomen daarentegen ontstaan uit pigmentcellen (melanocyten). Ze ontwikkelen
zich ook op plekken die geen zon zien en er speelt een genetische voorbeschiktheid mee. »

DE ZON VERSUS JE LEEFTIJD

Ilan Karavani: « Ons lichaam heeft twee natuurlijke beschermingsmechanismen: onze haren, die het hoofd beschermen, en onze ogen, die voorkomen dat we recht in de zon kijken en ervoor zorgen dat we ons wegdraaien.
Dit verklikkersysteem is sinds de uitvinding van de zonnebril wel uitgeschakeld!
Het grote probleem met de zon is dat de schade die ze veroorzaakt zich pas na tientallen jaren uit.
Bij kinderen die in toenmalig Belgisch-Congo geboren zijn en op hun vijfde weer naar België zijn teruggekeerd, werd pas rond hun veertigste duidelijk welke schade de zon had aangericht.
Vergelijk het met een spaarrekening: wie vroeg veel zon pakt, krijgt daar later een hogere intrest van.

TEST 3: toekomstige rimpels
Zowel Freya als Ellen zijn behoorlijk jong, echte tekenen van veroudering zijn dus nog niet zichtbaar.
Toch kan dokter Ilan Karavani voorspellen of ze op latere leeftijd rimpels zullen krijgen als gevolg van de zon.
« Ik vergelijk stukjes huid die beschermd zijn tegen de zon met blootgestelde stukjes huid, op de wang, in de hals en op de buiten- en binnenkant van de arm. Zo kan ik de schade aan de microstructuur van de huid vaststellen en in de toekomst kijken. »

DE ZON VERSUS JE HUIDTYPE

Ilan Karavani: « Voor alle duidelijkheid: deze twee lezeressen zijn niet met gelijke wapens aan deze test begonnen.
Freya, die zich nu goed insmeert met zonnecrème, is niet zo goed beschermd geweest als kind.
Bovendien heeft ze een huid die veel gevoeliger is voor huidbeschadiging door de zon, net omdat zij minder pigment heeft om haar huid te beschermen. Hieruit blijkt nog maar eens hoe belangrijk vroegtijdige bescherming is: tot haar veertiende – wat de meest cruciale jaren zijn voor zonneschade aan de huid – heeft zij te weinig bescherming gekregen. Bij Ellen is de invloed van de zon al beter te zien, haar huid vertoont heel wat pigmentvlekjes, al is dat vooral een gevolg van het feit dat haar huid meer pigment bevat dan die van Freya.
En door dat hogere gehalte aan pigment is haar huid net beter beschermd tegen zonneschade. »

RelatedPost

Over de auteur…

Dr. MED. I. van Riet, geneesheerspecialist

Dr. Ingrid van Riet is een dermatologe met een bijzondere interesse in de huidverjonging. Ze heeft oog voor detail en heeft de nodige bagage om u de juiste aanpak aan te raden. Ze is een empathische en rustige persoonlijkheid. Door haar inleving in de behoefte van haar patiënten levert ze uitstekende resultaten, afgestemd op de persoon die voor haar zit. Wanneer ze in 1993 afstudeerde als dermatologe aan de Universiteit van Antwerpen, gaat ze een samenwerking aan met Dr. Ilan Karavani. Dit is de start van een mooie samenwerking. Samen met Dr. Karavani en Dr. Lintermans bouwde ze de Carpe Clinic verder uit tot een huidverzorgingscentrum, ondertussen de referentie op vlak van huidverjonging in Antwerpen en ver daarbuiten. In de loop der jaren heeft Dr. van Riet zich weten perfectioneren in niet-invasieve technieken om huidveroudering tegen te gaan. Zij volgt hiervoor, op regelmatige basis, diverse internationale opleidingen en cursussen. Zo is zij steeds mee met de nieuwste technieken en ingrepen:

  • de ontspanning van rimpelvormende spieren
  • het volumeverlies corrigeren; door toepassing van volumes of door eigen vetweefsel
  • het inschakelen van laser
  • het combineren met peelings

Deze technieken hebben slechts één doel voor ogen…  de kwaliteit van uw huid verbeteren en huidverjonging stimuleren. Hierbij hecht Dr. van Riet vooral veel belang aan de wensen van de patiënt en het natuurlijk overkomen van uw look.  

Deel dit artikel met je vrienden!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Gerelateerde artikelen

Geinteresseerd?

Heeft u vragen omtrent dit artikel? Bent u benieuwd of een bepaalde behandeling ook voor u in aanmerking komt? Heeft u een huidprobleem, maar u weet niet wat de oplossing is? Aarzel dan niet, en neem via onderstaand formulier contact met ons op, zodat wij u vrijblijvend kunnen verder helpen.