Waarom zelfbruiner altijd een vreemd geurtje heeft

Ook al ziet het kleurtje van je self tanner er supernatuurlijk uit, dan nog verraadt die vervelende zelfbruinergeur dat je heus niet écht een week naar Ibiza bent geweest. Maar hoe komt het eigenlijk dat er altijd zo’n typerend luchtje zit aan zelfbruiner? En hoe kun je de schade beperken?

‘De stof die verantwoordelijk is voor de bruine kleur op je huid, DHA of Dihydroxyaceton, is ook meteen de oorzaak van de typische geur’, weet huidarts Ingrid Van Riet van Carpe Clinic in Antwerpen. ‘DHA is een chemische afgeleide van suiker. Totaal onschadelijk, maar de DHA-molecule heeft wel een specifieke geur. Reageert het DHA met de eiwitten in de hoornlaag van de huid, dan vindt er een oxidatie plaats. Dat chemische proces resulteert in een bruine kleur, maar versterkt eveneens de penetrante DHA-geur.’ De cosmeticaindustrie heeft ondertussen al een lange weg afgelegd om het geurprobleem te omzeilen: de uren-in-de-wind-stinkende crèmes zijn verleden tijd en er wordt volop ingezet op formules die de bekende DHA-geur kunnen camoufleren. Goed nieuws, vindt dokter Van Riet. Ze benadrukt immers dat zelfbruiner een gezond alternatief is voor de zon of zonnebank. ‘Hou er alleen rekening mee dat de kleur die een zelfbruiner veroorzaakt je niet beschermt tegen de zon. Zonnecrème blijft nodig.’

Toch gevoelig voor het geurtje? Hou dan je rekening met deze tips.

  • Smeer een crème met een lager DHA-percentage
  • Kies voor een geurtje
  • Draag natuurlijke stoffen
  • Smeren voor je gaat slapen

 

RelatedPost

Over de auteur…

Dr. MED. I. van Riet, geneesheerspecialist

Dr. Ingrid van Riet is een dermatologe met een bijzondere interesse in de huidverjonging. Ze heeft oog voor detail en heeft de nodige bagage om u de juiste aanpak aan te raden. Ze is een empathische en rustige persoonlijkheid. Door haar inleving in de behoefte van haar patiënten levert ze uitstekende resultaten, afgestemd op de persoon die voor haar zit. Wanneer ze in 1993 afstudeerde als dermatologe aan de Universiteit van Antwerpen, gaat ze een samenwerking aan met Dr. Ilan Karavani. Dit is de start van een mooie samenwerking. Samen met Dr. Karavani en Dr. Lintermans bouwde ze de Carpe Clinic verder uit tot een huidverzorgingscentrum, ondertussen de referentie op vlak van huidverjonging in Antwerpen en ver daarbuiten. In de loop der jaren heeft Dr. van Riet zich weten perfectioneren in niet-invasieve technieken om huidveroudering tegen te gaan. Zij volgt hiervoor, op regelmatige basis, diverse internationale opleidingen en cursussen. Zo is zij steeds mee met de nieuwste technieken en ingrepen:

  • de ontspanning van rimpelvormende spieren
  • het volumeverlies corrigeren; door toepassing van volumes of door eigen vetweefsel
  • het inschakelen van laser
  • het combineren met peelings

Deze technieken hebben slechts één doel voor ogen…  de kwaliteit van uw huid verbeteren en huidverjonging stimuleren. Hierbij hecht Dr. van Riet vooral veel belang aan de wensen van de patiënt en het natuurlijk overkomen van uw look.  

Deel dit artikel met je vrienden!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Gerelateerde artikelen

Geinteresseerd?

Heeft u vragen omtrent dit artikel? Bent u benieuwd of een bepaalde behandeling ook voor u in aanmerking komt? Heeft u een huidprobleem, maar u weet niet wat de oplossing is? Aarzel dan niet, en neem via onderstaand formulier contact met ons op, zodat wij u vrijblijvend kunnen verder helpen.