Is haarverlies na de bevalling normaal?

Heel wat vrouwen verliezen enkele weken na de bevalling haar en maken zich hierover heel wat zorgen. Is dit normaal? En wat kan je er aan doen? Dr. Solange Lintermans verklaart alvast waarom we haar verliezen na de bevalling en hoe je je haar weer in topvorm krijgt.

 

 

Haarverlies na de bevalling

Eén vrouw op drie krijgt na de bevalling te maken met haarverlies. Doorgaans verliezen vrouwen een handvol haren en dat is normaal. Tijdens de zwangerschap wordt de haargroei gestimuleerd, vooral door de hormonen oestrogeen en progesteron. Hierdoor wordt het haar dikker, is het in een betere gezondheid en heeft het een mooie glans. Na de bevalling is er een hormonale terugval en krijg je te maken met haarverlies. In feite komt het erop neer dat de haren niets anders doen dan de achterstand van tijdens de bevalling in te halen. Doorgaans duurt dit twee tot vier maanden.
Geef je borstvoeding, dan kan je last hebben van meer haarverlies. Op zich hoef je je hierover ook geen zorgen te maken. De haren vervangen zichzelf weer. Bij borstvoeding kan het mogelijk zijn dat het haarverlies tot 12 maanden na de bevalling duurt.

Haarverlies behandelen
Met deze tips blijft je haardos gezond na de bevalling:

  • Wees geduldig: het is perfect normaal dat je wat meer last hebt van haarverlies.
  • Was je haar met een milde shampoo.
  • Heb je last van extreme haaruitval, laat dan een bloedtest doen. Eventueel kan dit wijzen op een hormonale stoornis of een ijzertekort.
  • Neem extra vitamines zoals bijv. zink of biotine (vitamine B8). Je arts kan je hierover het juiste advies geven.

Solange Lintermans
Geneesheerspecialist en dermatoloog

Dr Solange Lintermans is bijzonder geïnteresseerd in de cosmetologische huidverzorging en laserbehandelingen. Zij is gespecialiseerd in acnébehandelingen, haarverlies, pigmentvlekken en huidspanning. Belangrijk voor haar is dat vrouwen tijdens en na hun zwangerschap stralen en eventuele problemen op een zo veilig mogelijke manier kunnen aanpakken. Niet alleen vindt ze kwalitatieve behandelingen belangrijk, ook een nauwgezette begeleiding van haar patiënten vindt ze cruciaal. Zij houdt de vinger aan de pols door regelmatig cursussen te volgen om steevast de nieuwste technieken te kunnen aanbieden in de Carpe Clinic.

Over de auteur…
Dr. MED. S. Lintermans, geneesheerspecialist

Dr. Lintermans heeft zich als specialiste dermatologie bekwaamd in het behandelen van acné, haarverlies en andere esthetische dermatologie. Zij is ook een zeer bekwame anti-ageing arts, die ervaren is in het toedienen van injectables teneinde spieren te ontspannen. Zij heeft zich verdiept in het toepassen van LED licht op varia vlakken: inflammatie, littekens, haargroeibevorderend. Ze is bijzonder geïnteresseerd in de cosmetologische huidverzorging en de talrijke laserbehandelingen van onder meer acné, bloedvaten, pigmentvlekken en huidspanning. Belangrijk voor haar is het behouden van de natuurlijke vorm van het gelaat, en zij volgt dan ook regelmatig cursussen om de nieuwste technieken in het veld van injecties (zowel ontspannend als vullend) op te nemen in haar aanbod. Samen met Dr Karavani en Dr van Riet bouwde zij de Carpe Clinic uit tot zijn huidige vorm, waar niet enkel de huid, maar vooral de  mens centraal staat.

RelatedPost

Over de auteur…

Dr. MED. I. van Riet, geneesheerspecialist

Dr. Ingrid van Riet is een dermatologe met een bijzondere interesse in de huidverjonging. Ze heeft oog voor detail en heeft de nodige bagage om u de juiste aanpak aan te raden. Ze is een empathische en rustige persoonlijkheid. Door haar inleving in de behoefte van haar patiënten levert ze uitstekende resultaten, afgestemd op de persoon die voor haar zit. Wanneer ze in 1993 afstudeerde als dermatologe aan de Universiteit van Antwerpen, gaat ze een samenwerking aan met Dr. Ilan Karavani. Dit is de start van een mooie samenwerking. Samen met Dr. Karavani en Dr. Lintermans bouwde ze de Carpe Clinic verder uit tot een huidverzorgingscentrum, ondertussen de referentie op vlak van huidverjonging in Antwerpen en ver daarbuiten. In de loop der jaren heeft Dr. van Riet zich weten perfectioneren in niet-invasieve technieken om huidveroudering tegen te gaan. Zij volgt hiervoor, op regelmatige basis, diverse internationale opleidingen en cursussen. Zo is zij steeds mee met de nieuwste technieken en ingrepen:

  • de ontspanning van rimpelvormende spieren
  • het volumeverlies corrigeren; door toepassing van volumes of door eigen vetweefsel
  • het inschakelen van laser
  • het combineren met peelings

Deze technieken hebben slechts één doel voor ogen…  de kwaliteit van uw huid verbeteren en huidverjonging stimuleren. Hierbij hecht Dr. van Riet vooral veel belang aan de wensen van de patiënt en het natuurlijk overkomen van uw look.  

Deel dit artikel met je vrienden!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Gerelateerde artikelen

Geinteresseerd?

Heeft u vragen omtrent dit artikel? Bent u benieuwd of een bepaalde behandeling ook voor u in aanmerking komt? Heeft u een huidprobleem, maar u weet niet wat de oplossing is? Aarzel dan niet, en neem via onderstaand formulier contact met ons op, zodat wij u vrijblijvend kunnen verder helpen.