Waarom zelfbruiner altijd een vreemd geurtje heeft

Ook al ziet het kleurtje van je self tanner er supernatuurlijk uit, dan nog verraadt die vervelende zelfbruinergeur dat je heus niet écht een week naar Ibiza bent geweest. Maar hoe komt het eigenlijk dat er altijd zo’n typerend luchtje zit aan zelfbruiner? En hoe kun je de schade beperken? ‘De stof die verantwoordelijk is voor de bruine kleur op je huid, DHA of Dihydroxyaceton, is ook meteen de oorzaak van de typische geur’, weet huidarts Ingrid Van Riet. ‘DHA is een chemische afgeleide van suiker. Totaal onschadelijk, maar de DHA-molecule heeft wel een specifieke geur. Reageert het DHA met de eiwitten in de hoornlaag van de huid, dan vindt er een oxidatie plaats. Dat chemische proces resulteert in een bruine kleur, maar versterkt eveneens de penetrante DHA-geur.’ De cosmeticaindustrie heeft ondertussen al een lange weg afgelegd om het geurprobleem te omzeilen: de uren-in-de-wind-stinkende crèmes zijn verleden tijd en er wordt volop ingezet op formules die de bekende DHA-geur kunnen camoufleren. Goed nieuws, vindt dokter Van Riet. Ze benadrukt immers dat zelfbruiner een gezond alternatief is voor de zon of zonnebank. ‘Hou er alleen rekening mee dat de kleur die een zelfbruiner veroorzaakt je niet beschermt tegen de zon. Zonnecrème blijft nodig.’ Toch gevoelig voor het geurtje? Hou dan je rekening met deze tips.
  • Smeer een crème met een lager DHA-percentage
  • Kies voor een geurtje
  • Draag natuurlijke stoffen
  • Smeren voor je gaat slapen

RelatedPost

Deel dit artikel met je vrienden!

Gerelateerde artikelen

Met liefde, natuurlijk! Maar dat doet je littekens helaas niet verdwijnen. Deze producten en behandelingen
Je huid ski-én winterproof! Op skivakantie of niet, koude, droogte en wind bijten tegenwoordig ongevraagd
Beautytrends en nieuwe kleurtjes zijn altijd leuk om te ontdekken, maar er zijn ook een

Geinteresseerd?

Heeft u vragen omtrent dit artikel? Bent u benieuwd of een bepaalde behandeling ook voor u in aanmerking komt? Heeft u een huidprobleem, maar u weet niet wat de oplossing is? Aarzel dan niet, en neem via onderstaand formulier contact met ons op, zodat wij u vrijblijvend kunnen verder helpen.