Word ik wel bruin met een SPF50?

Kun je nog bruinen als je al zelfbruiner op hebt ? Hoeveel crème moet je nu eigenlijk smeren om beschermd te zijn en hoe neem je het meest vitamine D op ? Kwestie van zorgeloos de zomer in te duiken: enkele veel gestelde vragen over zon en zonnen, beantwoord door Dr. Ilan Karavani. Word ik wel bruin met een SPF50? - Skin AcademyBruinen, wat is dat eigenlijk? Dr. llan Karavani: ‘Wordt je huid blootgesteld aan de zon, dan zet ze drie verdedigingsmecha­nismen aan het werk. Je zweet: je lichaam geeft warmte af in de vorm van transpiratie. Ook wordt de hoornlaag van je huid een beetje dikker, zodat ze de zonnestralen beter kan reflecteren. Bruinen is een derde slimme zet: de huid gaat pigmentkorrels vrij aanmaken. Dat pigment (mela­nine) installeert zich als een parasol boven de celkernen om het DNA te beschermen. Is de zon te agressief, de blootstelling te langdurig of de zonnebeschermingsfactor ontoereikend, dan kan de huid zich niet langer verdedigen. Ze verbrandt en het DNA wordt beschadigd. Je huid onthoudt al die zonne-ongelukjes en stapelt ze op. De rekening -huidveroudering, ongelijke pigmentatie en tumoren- krijg je met dertig jaar vertraging gepresenteerd. De eerste dag van je vakantie flink verbranden om na een paar dagen een mooi kleurtje te krijgen? Fout plan. Bouw je bruine kleurtje liever gezond en geleidelijk op.UvA en UvB : wat is het verschil ? Dr. Ilan Karavani : ‘Uv B-stralen zijn korter dan uv A-stralen en ze dringen niet zo diep in de huid. Uv B-licht bezorgt je een bruine (of rode) kleur en houdt je vita­mine D op peil. Uv A-stralen gaan dieper en beschadigen het collageen. Daardoor kan je huid vroegtijdig verouderen en rimpels en pigmentvlekken ontwikkelen. Uv A-straling bereikt de huid ook door glas, Uv B-licht niet. Daarom kun je dus niet bruinen achter glas, maar ben je er wel vatbaar voor huidveroudering. Beide Uv-stralen zijn trouwens verantwoorde­lijk voor het ontstaan van huidtumoren. Bescherm je dus altijd met een ecran total, die zowel UvA als UvB filtert.Kun je je huid voorbereiden op de zon? Dr. Ilan Karavani: ‘Op de eerste dag van je vakantie je huid de volle laag geven, is geen slim idee. Bouw je natuurlijke zonneverdediging op door vaker en korter te zonnen, ook voor je op reis gaat. Scrub de huid goed, zodat de dode huidschilfers verwijderd worden en je mooi egaal kunt bruinen. En: drink wortelsap, dat is geen fabeltje. Caroteen bevordert de aanmaak van melanine.Wat is een SPF? Dr.Ilan Karavani:’SPF of Sun Protection Factor is een eenheid om de bescherming tegen uv B-stralen aan te duiden. SPF50 houdt 98 procent van de uvB-stralen tegen, SPF30 97 procent en een SPF15 93 procent. Uv A-bescherming geef je aan met PA: hoe meer plustekens, hoe hoger de bescherming. Vier plusjes is voorlopig de hoogste bescherming op de markt. Staat er een cirkeltje rond ‘uv A’ op je flacon, dan voldoet de formule aan de jongste Europese regelgeving: de uv A-beschermingsfactor is dan minstens een derde van de uv B-beschermingsfactor. Hoe hoger de SPF, hoe beter je dus ook beschermd bent tegen het huidverouderende Uv A.Hoe krijgt je lichaam voldoende vitamine D? Dr. Ilan Karavani: ‘Een beetje zon meepikken geeft je gelukshormonen een boost en uv-B stralen zijn noodzakelijk voor de opname van vitamine D. Na 2 keer 10 minuten zonnen per dag heb je genoeg uv B-licht gehad om je vitamine D-peil op te krikken. Douch wel liever niet meteen: het duurt twee dagen voor ons lichaam de vitamine D uit de huid absorbeert. Was je je huid in die periode met zeep, dan haal je de natuurlijke vetlaag en de nieuwe voorraad vitamine D weg. Ook belangrijk: uv A-stralen verlagen je vitamine D-gehalte. Zit dus niet te vaak in de zon achter glas.

Word ik wel bruin met een SPF50? - Skin AcademyOver de auteur…

RelatedPost

Deel dit artikel met je vrienden!

Gerelateerde artikelen

Met liefde, natuurlijk! Maar dat doet je littekens helaas niet verdwijnen. Deze producten en behandelingen
Je huid ski-én winterproof! Op skivakantie of niet, koude, droogte en wind bijten tegenwoordig ongevraagd
Beautytrends en nieuwe kleurtjes zijn altijd leuk om te ontdekken, maar er zijn ook een

Geinteresseerd?

Heeft u vragen omtrent dit artikel? Bent u benieuwd of een bepaalde behandeling ook voor u in aanmerking komt? Heeft u een huidprobleem, maar u weet niet wat de oplossing is? Aarzel dan niet, en neem via onderstaand formulier contact met ons op, zodat wij u vrijblijvend kunnen verder helpen.